Maahantuonti Kiinasta houkuttaa monia yrittäjiä ja yrittäjähenkisiä ihmisiä. Eikä mikään ihme, sillä ihmemaa Kiina tarjoaa tuttuja tuotteita ja palveluita huomattavasti halvempaan hintaan. Yrittäjän elämä taas käy Suomessa yhä vaikeammaksi ja vaikeammaksi, sillä kilpailijatkin tuovat samaa tavaraa Kiinasta. Yrittäjä saattaakin ajatella, että miksen sitten minäkin.

Niin, miksipä ei? Maahantuonti Kiinasta ei ole ydinfysiikkaa, mutta sen aloittaminen vaatii hieman aikaa, vaivaa ja rahaa. Kuitenkin, kun homma on saatu toimimaan, alkaa yrittäjä huomata sen vaikutukset melko nopeasti positiivisena kassavirtana. Mutta, mitä ottaa huomioon kun aloittaa maahantuontia Kiinasta? Lue tämä postaus ja pikavinkkimme maahantuontiin!

Tärkeät asiat maahantuonnissa

Maahantuonnin aloittamisessa on paljon muistettavaa ja selvitettävää. Tässä muutamia asioita, jotka on erityisen tärkeä huomioida:

1. Tuotteen laatu

a) Näytetuotteiden tilaaminen on vaikeaa ja siihen liittyy riskinsä. Saatu näyte ei välttämättä ole Golden Sample eli lopullinen näyte tuotteesta.

Maahantuonti Kiinasta

b) Tuotesertifikaattien saaminen on monimutkaista ja niiden aitoudesta täytyy olla varma ennen Suomeen tuontia.

c) Jotkin tuotteet tulee testata ilmoitetun laitoksen eli notified-bodyn toimesta. Testauksen järjestäminen on toisinaan työlästä ja vaatii rahaa.

2. Tullimaksut

a) Incotermit vaikuttavat siihen kuka maksaa. Tuplavarmista, ennenkuin tilaat.

b) HS-koodit eli tullikoodit tulee määrittää oikein tullausprosessia ja tullimaksuja varten. Joihinkin tuotteisiin liittyy maahantuonnin rajoituksia.

3. Rahtaus

a) Tuotteen mitat ja paino vaikuttavat rahtauksen kuluihin ja kannattavuuteen.

b) Mikä rahtaustapa on paras kullekin tuotteelle? Jokainen kuorma tulee arvioida tilannekohtaisesti painon ja koon mukaan. Lisäksi rahtityypeissä on rajoituksia, sillä esimerkiksi lentorahtiin ei hyväksytä kaikkia tuotteita.

4. Tullausmenettely

a) Incotermit vaikuttavat siihen kuka hoitaa tullauksen. Tullaaminen on ostajan vastuulla D-alkuiseen Incoterm-luokkaan saakka.

b) Missä loppuu tehtaan vastuu? Se selviää käytetystä Incotermistä. FOB on Kiinan tuonnissa yleisin malli ja siinä ostaja hankkii itse rahtauksen.

c) Tullauksen tekeminen toimeksiantona. Tullauksen voi ulkoistaa jollekin logistiikkayhtiölle, kuten UPS:ille tai FedEx:ille. Sen voi tehdä myös ostaja tai esimerkiksi DDP Incotermia käytettäessä valmistaja, joka maksaa tullimaksut jo ennakkoon.

5. Maahantuonnin rajoitukset

a) Elektroniikan tuontiin on EU:ssa omat rajoituksensa.

b) Tuotavien tuotteiden määrään voi olla rajoituksia. Tämän lisäksi on olemassa tuoteryhmärajoituksia.

c) Yritykselle voi tuoda omaan käyttöön ilman CE-merkintää olevia tuotteita, mutta jälleenmyyntiin menevät tuotteet vaativat usein CE-merkinnän ja sen saaminen vaatii oman selvitystyönsä. Yleensä CE-merkinnän voi kiinnittää valmistajan omalla ilmoituksella, mutta joidenkin tuotteiden merkintä vaatii notified-body –testauksen. Tutustu CE-merkintöihin täällä.

Miten ratkaista alun ongelmat?

Polarpandan taustavaikuttajana toimiva verkkokauppa, e-ville.com, on kulkenut pitkän tien ja ylittänyt oman toimintansa aloitusvaiheessa kaikki edellä mainitut esteet. Siitä syntyikin idea perustaa Polarpanda, joka tarjoaa palveluna Kiinan hankintaan liittyvien selvitystöiden ja muiden juoksevien asioiden hoitamista. Me tiedämme, mitä pitää tehdä, joten sinun ei tarvitse keksiä polkupyörää uudelleen.

Polarpanda pystyy toimimaan yhteistyökumppanina ja tukena kaikissa hankinnan aloittamisen vaiheissa ja tilanteissa, joissa olemassa olevassa tuotantoketjussa syntyy katkoksia tai ongelmia, jotka vaativat ratkaisua. Olemme paikanpäällä Kiinassa, joten pystymme hoitamaan tehtävät täällä myös silloin, kun Kiina tai muu maailmanlaajuinen tilanne on sulkenut portit muualle maailmaan.

Olipa tilanteesi mikä tahansa, voimme todennäköisesti auttaa sinut alkuun. Autamme tuotteistuksessa ja hankintasopimuksissa, mutta hoidamme myös pikatilauksia asiakkaidemme puolesta. Teemme kaikki sopimukset tapauskohtaisesti ja pystymmekin auttamaan kaikissa tai vaikka vain yhdessä hankinnan aloittamisen kompastuskivessä. Pysy kanavalla ja kuulet hyviä ja ajankohtaisia vinkkejä Kiinan hankinnan kaikkiin osa-alueisiin! Kysyvä ei tieltä eksy – laita vapaasti viesti asiantuntijoillemme, niin autamme eteenpäin.

Ota yhteys asiantuntijoihimme