Incotermit on sana, joka tulee maahantuonnissa vastaan ennemmin tai myöhemmin. Incotermit saattavat vaikuttaa aluksi hieman kryptisiltä ja vaikeaselkoisilta, mutta tosiasiassa ne ovat hyvinkin käteviä. Incotermit eivät tule varsinaisesti laista, eikä niiden käyttäminen ole pakollista, mutta ne tekevät kansainvälisestä kaupasta huomattavasti helpompaa. Lue tämä postaus ja saatat huomata, kuinka oikean incotermin valinnalla voit säästää vaivaa ja rahaa!

incoterms_polarpanda

Mitä Incotermit ovat?

Incotermit ovat kolmekirjaimisia ”koodeja” (esim. EXW), jotka määrittelevät tavaroiden kuljetuksen perusehdot sekä sen, miten riski jakaantuu ostajan ja myyjän välillä vienti- sekä tuontitilanteissa. Incotermejä on yhteensä 11 (vuoden 2020 termistö) ja ne jaetaan neljään ryhmään. Ryhmät ovat esillä yllä olevassa taulukossa, sekä seuraavassa osiossa tarkemmin selitettynä. Kansainvälinen kauppakamari ICC on vastuussa Incotermeista. Listaa uudistetaan jatkuvasti, mutta suurempia kertauudistuksia tapahtuu noin 10 vuoden välein. Uusin päivitys on vuodelta 2020.

Kuten jo todettua, Incotermien käyttäminen ei ole pakollista. Niihin saatetaan kuitenkin viitata sopimuksissa sillä olettamalla, että termit ovat yleisesti tiedossa ja täten niiden asettamat ehdot ovat sitovia. Jokaisen maahantuontia harkitsevan tulisikin tutustua Incotermeihin ja ymmärtää vähintäänkin niiden perusperiaatteet.

Millaisia Incotermejä on?

Incotermejä on neljää eri tyyppiä ja ne jaotellaankin yleisesti neljään eri luokkaan. Eri luokkiin on kerätty saman tyyppisiä Incotermejä sen mukaan, missä rahdinkuljetukseen liittyvät päävastuut ovat. Luokan sisällä olevat Incotermit ovat melko samanlaisia, kun taas eri ryhmien välillä on paljonkin eroavaisuuksia. Näin ollen jo pelkän Incoterm-luokan tietäminenkin auttaa vastuunjaon hahmottamisessa. Ryhmät ovat:

E-luokka

• EXW – Ex Works (Noudettuna lähettäjältä)

Kiinan tuonnin näkökulmasta EXW tarkoittaa, että tehdas valmistaa tuotteen mutta ei vastaa rahdeista. Ostaja joutuu järjestämään rahdin aina tehtaalta määränpäähän saakka itse. Usein tehtaat ilmoittavat hinnan mieluusti EXW:nä, koska sen laskeminen on heille helppoa. Tämän kanssa kannattaa olla varovainen. Paperilla halpa tuote voi muuttua nopeasti kalliiksi.

F-luokka – Päärahtimuoto ei maksettu

• FCA – Free Carrier (Vapaasti rahdinkuljettajalla)

• FAS – Free Alongside Ship (Vapaasti aluksen sivulla nimetty laivaussatama)

• FOB – Free On Board (Vapaasti aluksessa nimetty laivaussatama)

F-luokan Incotermeissä tehdas vastaa tuotteista aina päärahtimuotoon saakka. Aasian hankinnan näkökulmasta päärahtimuoto on joko juna, lentorahti tai laiva. FOB on yleinen ja melkeinpä tavoittelemisen arvoinen Incotermi hankinnan näkökulmasta. FOB:ssa tehtaan/myyjän vastuisiin kuuluu tullimuodollisuudet, mitkä voivat olla hankalia hoitaa Suomesta käsin ilman luotettavaa kumppania. Toisaalta FOB:n sekä muidenkin F-luokan Incotermien suhteen kannattaa olla tarkkana siitä mihin satamaan / latauspaikkaan saakka FOB-hinta yltää.

C-luokka – Päärahtimuoto maksettu

• CFR – Cost and Freight (Kuljetus ja rahti maksettuina)

• CIF – Cost, Insurance and Freight (Kuljetus, vakuutus ja rahti maksettuina)

• CPT – Carriage Paid To (Kuljetus maksettuna)

• CIP – Carriage and Insurance Paid To (Kuljetus ja vakuutus maksettuina)

C-luokan Incotermeissä Myyjä maksaa rahdin aina päärahtimutoon saakka. käytännössä Kiinasta tilattaessa tämä tarkoittaa sitä, että tuote tulee Suomeen saakka ilman sen kummempia lisäkuluja. Huom. tullaus ei sisälly hintaan.

D-luokka – Toimitettu perille

• DPU – Delivered at Place Unloaded (Toimitettuna ajoneuvosta purettuna)

• DAP – Delivered At Place (Toimitettuna määräpaikalle)

• DDP – Delivered Duty Paid (Toimitettuna tullattuna)

D-luokan Incotermeissä tuote toimitetaan perille saakka. Kiinan ostojen näkökulmasta tässä luokassa yleisin vaihtoehto on DDP. Tämän Incotermin sopimusehtojen mukaisesti tuote tulee ainakin teoriassa perille saakka ilman lisäkustannuksia.

Kuinka Incotermi valitaan?

Incotermin valinta on aina ostaja- ja myyjäosapuolten sopimuskysymys. Toisin sanoen Incotermi valitaan siinä vaiheessa kun kauppaa käydään ja ostotilaus toimitetaan aina sillä Incotermillä, mikä siihen on kulloinkin merkitty. Koska Incoterm on neuvottelukysymys, on se hyvä paikka säästää rahaa ja aikaa. Ostajaosapuolen kannattaakin aina pyrkiä sellaiseen Incotermiin, jossa myyjä vastaa mahdollisimman monesta kaupan osa-alueesta eli esimerkiksi kuljetuksista, vakuutuksista, rahdista ja purusta.

Myyjä pyrkii omalta osaltaan parhaaseen mahdolliseen ratkaisuun, joten kompromissitilanne on usein välttämätön. Itselle edullisimman Incotermin valinnan avulla voi kuitenkin säästää sekä aikaa, että rahaa ja Incoterm voi olla viimeinen neuvotteluvaltti kiivaassa tarjouskilvassa. Paremman Incotermin tarjoaminen saattaa kääntää hintasodan sinun voitoksesi!

Tutustu siis huolella Incotermeihin ja pyri tekemään kauppaa itsellesi edullisin ehdoin. Mikäli Incotermin valinta ei ole sinun käsissäsi, pidä kuitenkin huoli siitä, että tarkistat, millaisilla ehdoilla kauppaa käyt, sillä vaikka EXW-Incotermillä Kiinan maahantuonti voi olla melkoinen show!