Elektroniikan maahantuonnissa yksi suurimmista kysymyksistä ja kulueristä on varsinainen kuljetus. Internet ja globalisaatio on helpottanut kommunikaatiota ja tiedonkulkua, mutta tuotteet tulee yhä edelleen kuljettaa Suomeen fyysisesti.

Rahtia kuljetetaan oikeastaan kolmella eri tavalla: maalla, merellä ja ilmassa. Näin ollen rahtivaihtoehtoja Kiinan tuonnissa ovat rekka tai juna, laiva ja lentokone. Mikä näistä kannattaa sitten valita? Mitään yhtä helppoa vastausta ei ole olemassa, mutta tässä postauksessa annamme vinkkejä siihen, kuinka sinä voit tehdä oikean valinnan. Lue eteenpäin ja opit tekemään oikean päätöksen!

polarpanda_truck

Millaisia erilaiset kuljetusvaihtoehdot ovat?

Kuten jo todettua, rahtikustannukset ovat maahantuonnin yksi kiistatta suurimpia kulueriä. Näin ollen kuljetus kannattaa suunnitella niin, että kustannukset pysyvät mahdollisimman pieninä, mutta tuotteet tulevat kuitenkin riittävän nopeasti. Mitä nopeampi kuljetustapa on kyseessä, sitä kalliimpi on myös sen hintalappu. Näin ollen saatava hyöty tuleekin suhteuttaa kustannuksiin järkevällä tavalla. Elektroniikka ei ehdi pilaantumaan matkan aikana samalla tavalla, kuin vaikkapa elintarvikkeet, mutta joskus jokin hyvä tuote tulee saada toimitukseen nopeasti. Rahtitavan valinta onkin aina ennen kaikkea tilannekohtaista.

polarpanda_port

Laiva

Laivarahti on edullinen, mutta hidas kuljetustapa, sillä keskimääräinen toimitusaika Suomeen on 35-45 päivää. Laivarahti hinnoitellaan yleensä kontteina niin, että kokovaihtoehdot ovat 20”, 40” ja 40” HC (high cube).

Konttien tilavuudet ovat:

20” – 27.9m3
40” – 56.1m3
40” HC – 64m3

Konttien hinnat vaihtelevat koosta ja vuodenajasta riippuen ja ovat useimmiten hintaluokkaa 800-1500 €/kpl. Hinnat määritellään kerran kuukaudessa, joten esimerkiksi puolen vuoden päähän varausta tehdessä ei tarkkaa kuljetushintaa ole vielä saatavilla. Hinnan voi kuitenkin arvioida vertaamalla samankokoisen kontin hintaan vaikkapa edellisvuoden vastaavalta kaudelta.

LCL-lähetykset ovat mahdollisia joillain toimijoilla, mutta palaamme LCM-periaatteeseen vielä myöhemmässä vaiheessa.

Yhteenveto:
Hinta: ***
Nopeus: *

Lentokone

Lentokone on rahtivaihtoehdoista nopein, mutta se heijastuu kuljetuksen hintaan. Lentorahtina tuotteet saa Suomeen yleensä 7-14 päivässä. Lentorahdissa käytetään usein volyymipainoa ja hinnoittelu tapahtuu joko volyymipainon tai todellisen painon mukaan kilohinnoitteluna. Viime vuosien taso on ollut usein hintaluokkaa 5 €/kg, mutta vuoden 2020 korkea kysyntä ja vähentynyt lentoliikenne tuplasivat hinnat. Lentorahtia suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon koko- ja painorajoitukset, sekä se, että on tuotteita, joita ei lentorahtina voi toimittaa.

Yhteenveto:
Hinta: *

Nopeus: ***

Juna

Juna on nykyään melko varteenotettava rahtimuoto vaikkapa elektroniikan maahantuontiin. Kiinasta tuleva kontti tulee junalla noin 25-35 päivässä ja näin ollen se on hieman nopeampi kuin tavallinen merikuljetus. Hintaluokaltaan kuljetusmuoto on edullisempi kuin lentorahti, mutta kalliimpi kuin laivarahti. Junarahti hinnoitellaan yleensä kontteina, mutta myös LCL-lähetykset ovat käytössä.

Yhteenveto:

Hinta: **
Nopeus: **

 

polarpanda_train

Mitä LCM tarkoittaa?

LCM eli less than container -lähetys on toimintatapa, jossa kokonaisen kontin sijaan lähettäjä maksaa vain lähetyksensä tarvitsemasta tilasta. Kuljetusyhtiö yhdistelee LCM-lähetykset samaan konttiin ja lähettää kontin matkaan tavallisen prosessin mukaisesti. LCM lähetykset ovat käytössä muun muassa laiva- ja junarahdissa, joissa perinteisesti ollaan myyty konttitilaa. Lentorahdissa periaate ei sellaisenaan ole käytössä, sillä lentorahti hinnoitellaan muutenkin todellisen koon tai painon mukaan.

LCM -lähetykseen liittyy se hyvä puoli, että lähettäjän tulee maksaa vain siitä tilasta, jonka hän todella käyttää. Pienemmän erän lähettäminen tulee näin halvemmaksi. Pienemmissä erissä tilaaminen auttaa myös vähentämään varastointikustannuksia kotimaassa. LCM laiva- tai junarahtina on halvempaa kuin saman paketin lähettäminen lentorahtina, mutta se vie toki myös enemmän aikaa. Ruuhka-aikoina tai viime hetkellä LCM-tilan löytäminen saattaa olla huomattavasti helpompaa kuin kokonaisen kontin ujuttaminen laivaan tai junaan.

LCM:ssa on toki myös joitain huonoja puolia. LCM-kuljetuksen hinta per kuutiometri on huomattavasti korkeampi kuin vastaava hinta kokonaisen kontin kohdalla. Näin ollen se sopii ennen kaikkea pieniin toimituksiin. LCM-lähetykset tulee pakata konttiin ja purkaa sieltä, joten menetelmä on hiukan konttitoimitusta hitaampi. Tämä nostaa myös todennäköisyyttä sille, että jokin osa kuljetuksesta hajoaa, sillä välikäsiä ja käsittelyvaiheita on enemmän. Myös jonkin toisen kontin tuotteen jääminen tulliin hidastaa koko kontin perille pääsyä.

LCM sopiikin kiireettömiin, pieniin lähetyksiin, mutta suuremmat erät kannattaa mieluummin pakata omaan konttiinsa ja poistaa näin LCM-kuljetuksen tuomat lisäriskit.

Mitä rajoituksia rahtiin liittyy?

Joissain tuotekategorioissa on rahtiin liittyviä rajoituksia, joilla pyritään ennen kaikkea varmistamaan kuljetuksen turvallisuus. Elektroniikan osalta muun muassa akut kuuluvat rajoitusten alaisiin tuotteisiin. Niitä koskevat rajoitukset ja vaatimukset ovat EN38.3 (Transportation Testing for Lithium Batteries) sekä MSDS:n (Material data sheet).

Akut tulee testata ennen kuljetusta. Pakettiin tulee aina kiinnittää testin tulokset ja material data sheet. Ilman vaadittuja dokumentteja huolintayhtiö saattaa jättää tuotteet kuljettamatta. Varmista aina vaadittujen dokumenttien olemassa olo tavarantoimittajalta jo tilausvaiheessa, sillä näin varmistat, että tuotteet saapuvat kotimaahan näppärästi ja nopeasti ilman turhia välivaiheita.

Covid ja logistiikka!

Covid on aiheuttanut ongelmia myös kansainvälisessä logistiikassa ja tämän johdosta maahantuojan kannattaa olla erittäin tarkkana logstiikkavaihtoehtoja pohdittaessa. Vuonna 2020 lentorahti on käynyt muutamaankin kertaan ennennäkemättömän korkealla reittilentojen loppuessa seinään. Tällä hetkellä 25.01.2021 lentorahti on palannut lähes normaaleihin hintoihin, mutta hinnat kannattaa tarkistaa lähes aina uudestaan tapauskohtaisesti. Myös konttiliikenteessä on haasteita. Euroopan sekä Yhdysvaltojen laskeneen tuotannon johdosta kontit eivät kierrä normaaliin tapaan ja Aasian päässä ei ole tarpeeksi kontteja kaikkien tavaroiden kuljettamiseksi. Tämä aiheuttaa viivästystä sekä tavallista korkeampia hintoja.