Volyymipaino on tärkeä huomioon otettava asia silloin, kun suunnitellaan maahantuontia Kiinasta. Asia on oikeastaan ajankohtainen aina, kun tehdään kauppaa, johon liittyy kuljetuslogistiikkaa.

Tässä postauksessa kerromme, mikä volyymipaino on, mitä se tarkoittaa ja miksi sen huomioon ottaminen on erittäin tärkeää. Volyymipainon huomioiminen jo varhaisessa vaiheessa auttaa yrittäjää arvioimaan toimituskulut oikein ja näin ollen helpottaa myös budjetointia ja hinnoittelua. Jatka siis lukemista ja opi!

Mitä volyymipaino tarkoittaa?

Volyymipaino eli rahdituspaino tai tilavuuspaino on tapa laskea kuljetettavan tuotteen paino sen koon perusteella. Toisin sanoen volyymipainoa käytettäessä tuotetta ei punnita vaan paino lasketaan volyymipainon laskentakaavalla, joka saattaa vaihdella hieman eri kuljetusyhtiöiden välillä. Yleinen tapa tehdä laskelma on kertomalla tuotteen ulkomitat eli pituus*korkeus*leveys ja jakamalla saatu tulos 5000:lla.

Esimerkkinä voidaan ottaa lähetys, jonka koko on 100cm*100cm*100cm ja paino 50 kg. Volyymihinnoittelussa sen painoksi lasketaan 100*100*100/5000=200(kg). Sen volyymihinnoittelun mukainen paino on siis 200 kg, joka on 150 kg enemmän kuin paketin todellinen paino. Ero on siis melko suuri ja tämä näkyy lähetyksen hinnassa.

Volyymipainon mukaan hinnoittelu on yleisesti käytössä pakettikuljetuksissa ja sen mukaan laskutettavat lähetykset ovat usein suurikokoisia, mutta kevyitä. Volyymipaino onkin käytännössä tapa hinnoitella kuljetus paketin viemän tilan mukaan.

 

Volyymipaino vai todellinen paino?

Kuten olettaa saattaa, ei kuljetuksen tilaajalla ole useinkaan sananvaltaa siihen tapahtuuko hinnoittelu volyymipainon vai todellisen painon mukaan. Hinnoittelusta määrää aina kuljetusyhtiö, mutta tiettyjä periaatteita on toki olemassa. Volyymipaino on usein käytössä silloin, kun kuljetustilaa on rajallisesti ja koko on suurempi määrittävä tekijä kuin tuotteen paino. Näin on usein esimerkiksi lentorahdin kohdalla, sillä lentokoneeseen mahtuu vain rajattu määrä tavaraa. Volyymipainolla pyritään myös kannustamaan asiakkaita pakkaamaan paketit kompaktisti ja näin tehostamaan toimintaa.

Kun suunnitellaan vaikkapa yksittäisen kollin maahantuontia lentorahtina, on tärkeää ottaa jo etukäteen selvää siitä, millaiset toimintatavat kuljetusyhtiöllä hinnoittelussa on. Esimerkiksi DHL laskee, punnitsee ja mittaa kollin ja vertailee lähetyksen todellista painoa ja volyymipainoa. Hinnoittelu tapahtuu korkeamman painon mukaan. Kuten jo todettua, mitään universaalia laskutapaa volyymipainolle ei ole, vaan se saattaa vaihdella yritysten välillä. Selvitä siis laskutapa ja hinnoittelumalli jo ennen kollin tai paketin lähetystä. Pakkaa tuotteet kompaktisti ja saatat säästää suuren määrän rahaa!