Miten Kickstarter toimii?

Kickstarter on yhdysvaltalainen joukkorahoituspalvelu, joka tarjoaa väylän ennen kaikkea luovien projektien vastikkeelliseen joukkorahoitukseen. Kickstarterin kautta luodaan kampanja, jolla kerätään rahaa vaikkapa jonkin tuotteen luomiseen tai kehitystyöhön. Rahan voi käyttää esimerkiksi tuotteen prototyypin luomiseen tai vaikkapa kirjan tai käsikirjoituksen julkaisemiseen.

Kickstarterissa luodaan kampanja, jota varten kuvataan projektin esittelyvideo ja kerrotaan kirjallisesti projektin tavoitteista ja suunnitelmasta. Rahaa lahjoitetaan vastikkeellisesti, eli kampanjan perustaja luo erilaisia tuotteita, joita lahjoittajat ”ostavat“. Tuotteita on eri hintaisia ja esimerkiksi viiden euron tai 20 euron lahjoituksella voi saada erilaisen tuotteen. Tuote on usein projektissa valmistettava tuote tai sen osa, omalla brändillä.

Kampanjalle määritellään kesto, joka on yleisimmin 30 päivää. Kampanjaa markkinoidaan yleensä omalle verkostolle esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, mutta myös Kickstarterin oma ”markkinapaikka” toimii markkinointiväylänä.

Mikäli etukäteen määritelty rahamäärä saavutetaan, saa kampanjan perustaja rahat itselleen. Mikäli tavoite ei täyty, ei rahoja saa pitää vaan ne palautuvat lahjoittajille. Kun rahamäärä on täysi ja aika loppu, tulee kampanjan perustajan toimittaa luvatut tuotteet lahjoittajille. Tämän jälkeen lahjoittajat voivat antaa tuotteista palautetta ja kampanjan edistymistä voi seurata Kickstarterista.

Kickstarter ottaa välikätenä toimimisesta palkkion, joka on 5% lahjoituksista. Myös maksutapakulut vähennetään kampanjan saamista rahoista. Loppu raha on käytettävissä tuotteen suunnittelu- ja valmistustöihin.

Vinkkejä kampanjan läpivientiin

Kolme varoituksen sanaa Kickstarter-rahoitusta hakevalle:

VARAUDU SUUREEN TYÖMÄÄRÄÄN

MARKKINONTI SYÖ LEIJONANOSAN

SUHTAUDU AGENCYIHIN VARAUKSELLA

Kickstarter kampanjan läpivieminen onnistuneesti kuulostaa teoriassa helpolta, mikäli hallitsee tietokonehommat ja osaa tuottaa kiinnostavaa sisältöä esimerkiksi videon ja tekstin muodossa. Kickstarter kampanja vaatii kuitenkin jatkuvaa kommunikaatiota lahjoittajien kanssa, eikä lahjoittajien löytäminen ole välttämättä kovinkaan helppoa, vaikka liikeidea itsessään olisi hyväkin.

Tässä muutamia vinkkejä ja huomioita Kickstarter kampanjan onnistuneesti läpivieneeltä kollegalta, joka haluaa jakaa oppimaansa eteenpäin:

1. Varaudu siihen, että kampanja vaatii paljon enemmän työtä, kuin alussa voisi olettaa. Onnistunut kampanja vaatii yleensä sen, että liidejä on olemassa jo ennen kampanjaa. Näin ollen mainosmateriaalin ja –kanavien eteen tulee tehdä työtä jo ennen kampanjan starttaamista. Yli puolet työtunneista kuluukin helposti kampanjan esivalmisteluihin.

2. Varaudu siihen, että markkinointi ahmaisee ison osan budjetista. Jos sinulla on jo olemassa oleva yleisö, ei markkinointikulu nouse niin suureksi, mutta muussa tapauksessa kokonaan uuden tuotteen mainostaminen voi viedä jopa 25-30% kokonaismyynnistä.

3. Pidä liidit eli siis olemassa oleva yleisö ajan tasalla ja lämpöisenä ennen kampanjaa. Nosta tunnelmaa lähettämällä uutiskirjeitä ja muistuttamalla kampanjasta hieman ennen sen alkua, sillä näin saat suurimman hyödyn olemassa olevasta yleisöstäsi.

4. Suhtaudu ”agencyihin“ varauksella. Kickstarterissa on hyvin tavallista, että erilaiset mainostoimistot ja muut tahot ottavat yhteyttä ja lupaavat boostata kampanjaasi. Geneerisiin mainostoimistoihin kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella, sillä oman, laadukkaan sisällön tuottaminen suoraan kohdeyleisölle on usein loppupeleissä kannattavampaa.

Kolme vinkkiä menestyvään Kickstarter-kampanjaan:

PIDÄ YLEISÖ AJANTASALLA

HYÖDYNNÄ YRITYSLAHJOITTAJAT

ASETA MALTILLINEN TAVOITE

5. Käytä mediaa jos mahdollista. Suomalainen media on tehokas, mikäli se ottaa kopin kehitettävästä tuotteesta. Pyri siis hyödyntämään perinteisiä medioita, jos tuotteeseen liittyy uutisarvoa tai jotain muuta innovatiivista. Ratsasta suomalaisuudella.

6. Valitse joukkorahoituspalvelu huolella. Kickstarter on suurempi alusta kuin vaikkapa Indiegogo. Se ei kuitenkaan sovi kaikenlaiseen joukkorahoitukseen ja siihen liittyy all-or-nothing goal eli rahamäärää ei saa pitää, jos ennalta määrätty summa ei tule täyteen. Indiegogo ei vaadi tavoitteen täyttymistä, mutta se sopii alustana hieman erilaisille projekteille. Valitse alusta tilannekohtaisesti.

7. Hyödynnä yrityslahjoittajat. Kickstarteria käytetään paljon muun muassa yrityslahjojen, henkilöstölahjojen ja myytävien, uusien tuotteiden hankintaan. Yhdellä yrityslahjoittajalla saat helposti kymmenien yksityisten lahjoittaman summan verran rahaa kasaan.

8. Aseta maltillinen tavoite. Jos tavoittelet kuuta taivalta, voi käydä niin, että tavoite ei täyty ja jäät ilman rahaa. Kickstarterissa suurin rahasumma kerätään usein ihan kampanjan alkumetreillä ja kun asetat pienen tavoitteen, voit saada sen nopeasti täyteen ja loppuajan voit nauttia ilmaisesta näkyvyydestä.

Mikäli koet, että Kickstarter sopii johonkin valmistelemaasi tuotteeseen tai sinulla on idea, jonka voisi jalostaa tuotteeksi joukkorahoituksella, kokeile sitä rohkeasti. Joukkorahoitus on nykypäivää ja pienellä vaivannäöllä voitkin kerätä vaadittavan budjetin kasaan ilman pankkilainaa. Kickstarter kampanjan läpivieminen ei ole aina helppoa tai hauskaakaan, mutta yhtä kaikki Kickstarter on hyvä keino potkaista uusi tuote markkinoille!