Koronan alkaminen vuoden 2020 ensimmäisellä kvartaalilla sulki Kiinan, ei pelkästään tuotepäälliköiltä, vaan likipitäen kaikelta henkilöliikenteeltä jo erittäin aikaisessa vaiheessa. Vuoden 2021 maaliskuussa voidaankin todeta, että Kiinaan ja toki muuallekin matkustaminen on ollut jäissä jo oikeastaan vuoden. Matkustaminen Kiinaan on haasteellista yhä vieläkin, lähtömaasta riippuen jopa mahdotonta.

Matkustamista tällä hetkellä hankaloittaa alati muuttuvat rajoitukset, erilaiset vaatimukset ja epäselvyydet näiden ympärillä. Mikäli matkustamisen vaatimukset olisivat aina samat, kaikille ja kaikkialle, olisi tilanne hallittavissa. Juuri nyt tilanteet elävät viikoittain, eikä ajantasaista tietoa tunnu löytyvän mistään.

Tehdasvierailujen toteuttaminen ja toimittajien tapaaminen paikan päällä on erittäin tärkeää, mutta vierailuiden suunnittelu Kiinaan on nykytilanteessa aikaa vievää ja kallista. Kuinka hoitaa tuotepäällikön hommat niin, että tuotanto ei kärsi vaikka tuotepäällikkö ei tällä hetkellä pääsekään paikalle? Lue vinkit tästä postauksesta!

Matkustaminen Suomesta Kiinaan jäissä

Kiinaan matkustaminen on tällä hetkellä vaikeaa useammastakin eri syystä. Yksi, ehkä kaikista selkein syy, on se, että lentoja ei juurikaan ole, joten jo logistisesti matkustaminen on erittäin vaikeaa. Tässä suurimmat esteet:

1) Rokotukset

Ennen matkustamista tulee varmistaa, että rokotukset, lääkärintodistukset ja mahdolliset rokotustodistukset ovat kunnossa. Koronatilanteessa vaaditaan usein vähintäänkin tuoretta negatiivista koronatestitulosta, joka tulee esittää kohdemaan hyväksymällä tavalla. Lisäksi osa maista hyväksyy maahan pääsyyn jo todistuksen rokotuksesta tai esimerkiksi vastikään sairastetusta koronatartunnasta. Kuten jo totesimme, säännöt muuttuvat jopa viikoittain, eivätkä maiden rajaviranomaiset tai lähetystöt pysy muutoksissa mukana, joten dokumenttien hankinta ei ole erityisen helppoa.

Vakuutuksen tulee olla erityisen kattava, sillä koronatilanteessa hyvä vakuutus korvaa paitsi sairaalakulut, myös esimerkiksi peruuntuneesta tai keskeytyneestä matkasta aiheutuneet kulut. Myös viisumi tulee hoitaa Kiinaan mennessä kuntoon ja sen saaminen on vaikeutunut, sillä ulkomaalaisia ei juurikaan maahan tällä hetkellä haluta.

2) Rajoitettu liikkuvuus

Kohteeseen saavuttaessa ovat vastassa uudet haasteet. Mikäli tarpeelliset todistukset, ja muut järjestelyt ovat kunnossa ja tuotepäällikkö pääse matkaan voivat eteen tulla esimerkiksi 10 tai 14:n päivän karanteeni, liikkumisrajoitukset tai useammat koronatestit.

3) Karanteenit

Koti-Suomeen saavuttaessa edessä on jälleen joko pakollinen tai omaehtoinen karanteeni ja pakollinen tai vapaaehtoinen koronatesti. Pahimmillaan kahden viikon karanteeni kahdessa maassa tarkoittaa kuukauden pituista eristyksissä vietettyä aikaa, johon jokaisella tuotepäälliköllä ei ole mahdollisuutta. Myös useat koronatestit todistuksineen maksavat, jolloin matkan hinta saattaa kohota melko korkeaksikin.

On siis helppoa todeta että matkustaminen Suomesta Kiinaan on tällä hetkellä jäissä. Se ei kuitenkaan poista tuotepäällikön työn tärkeyttä. Miten siis varmistaa tuotannon laatu ja muut asiat silloin, kun tuotepäällikkö ei yksinkertaisesti pääse matkaan? Lue ratkaisu seuraavasta kappaleesta.

Ratkaisu kinkkiseen tilanteeseen

Etenkin Kiinan tuonnissa laatuun liittyvät seikat ovat erityisen tärkeitä ja tehtaalla onkin syytä pyrkiä käymään fyysisesti. Tehtaalla vierailu helpottaa myös kommunikaatiota, tekipä sen joko itse tai firman edustajan toimesta. Näin etätyön aikakautenakin tehdasvierailut ja paikanpäällä asioiminen ovat yhä toimivin tapa varmistaa maahantuontiprosessin sujuvuus ja esimerkiksi vähentää riskiä siitä, että tilatut tuotteet eivät läpäisekään laaduntarkastusta Suomeen saapuessaan.

Tilanteessa, missä tuotepäällikkö ei pääse itse maahan ja Kiinassa tehtävä tuotanto on määrällisesti ja rahallisesti merkittävää, kannattaa tuotepäällikön tehtävät ulkoistaa. Tässä voi auttaa Kiinassa paikanpäällä sijaitsevat hankintatoimistot, joista Polarpanda on yksi esimerkki.

Polarpandalla voimme auttaa tehdasauditoinneissa ja toimittajien kartoituksessa. Meillä on jo yli 14 vuoden kokemu alalta ja plakkarista löytyy jo valmiina yli 500 toimittajan toimittajaverkosto. Tiimimme auttaa myös logistiikkajärjestelyissä, laadunvalvonnassa, sopimusneuvoitteluissa ja lyhyesti sanottuna koko Kiinahankinnan kulusta. Jos tarvetta on myös vaikkapa kustomoidun tuotteen tai kokonaisen tuoteperheen valmistamiselle, pystymme auttamaan projektissa eteenpäin paikanpäällä toimien. Ota yhteyttä, mikäli kiinnostuit asiasta!

Ota yhteys hankintatiimiimme