Joulukausi on käsillä ja perus kuluttajille alkaa olla aika suunnitella joulun lahjalistoja ja muistamisia tutuille, sukulaisille ja liikekumppaneille. Yritykset ovat kuitenkin suunnitelleet hankintansa jo viimeistään kesällä ja tuotteet ovatkin parhaimmiillaan matkalla kohti Suomea. Joulua varjostaa kuitenkin yhä jatkuva ja syvenevä konttikriisi, joka uhkaa jättää joululahjat seilailemaan maailman merille pitkälle yli pyhien. Mistä nyt tuulee ja onko joulu pilattu?

Konttikriisi jatkuu ja syvenee

Konttikriisi ei ole mikään uusi teema, sillä koronapandemian alkuun lykkäämä konttien saatavuushaaste alkoi jo pian kaksi vuotta sitten. Helpotusta ongelmaan ei ole kuitenkaan löydetty. Kontteja ei ole riittävästi ja niiden hinnat ovat nousseet, sillä kuljetusajat ovat kasvaneet ja kontit jumittavat laivoissa satamien edustalla ja satamissa odottamassa purkua.

Tällä hetkellä Euroopan ja esimerkiksi Yhdysvaltain suurissa satamissa on tilanne, jossa valtavat konttilaivat odottavat sataman ulkopuolella ruuhkautuneisiin satamiin pääsyä. Laivojen purku on viivästynyt, eikä purettuja kontteja saada lähtemään eteenpäin rekkojen tai junien kyydistä, sillä jatkokuljetukset ovat niin ikään jumissa. Tästä seuraa tilanne, jossa laiva ei pääse satamaan ja toimituksen myöhästyvät päivä päivältä.

Logistiikka-alan kriisi ei näytä helpottuvan

Konttikriisi on tilanne, joka pahenee kuukausi kuukaudelta, sillä se on ajautunut negatiiviseen ketjureaktioon. Kun laivat eivät pääse satamaan, jättävät ne satamia väliin ja kyseisen sataman rahti ladotaan jonnekin odottamaan seuraavaa kyytiä.

Kun pulaa on yhtä aikaa sekä konteista, että konttialuksista, ovat toimitusajat harvinaisen epäluotettavia. Vaikka Suomessa ei olekaan suurta satamaa, eivätkä suomalaiset satamat ole ylikuormittuneita, kertoo lähes 90% suomalaisista vientiyrityksistä kärsineensä vallitsevasta tilanteesta. Systeemisen konttiliikenteen häiriöt vaikuttavatkin kaikille aloille, sillä tavaraa liikkuu enemmän ja vähemmän kaikilla aloilla globaalissa maailmassa.

Konttikriisi näkyy suomalaiselle yrittäjälle korkeina rahtihintoina ja kuluttajille kasvavina hintoina sekä yhteisesti ennätyksellisen huonona ennustettavuutena toimitusaikojen suhteen. Konttikriisi vaikuttaa myös maailman huoltovarmuuteen, sillä aiemmin ollaan luotettu ehkä hieman sokeastikin, että konttikuljetusjärjestelmä pysyy toimintakunnossa. Yllättävän hyvin se onkin palvellut globaalin maailman logistiikkaa, mutta vuosien 2020 ja 2021 tapahtumat olivat vain liikaa ja nyt ollaan syvällä kuopassa.

Kuinka huomioida konttikriisi omassa toiminnassa

Suomalaisena yrittäjänä ei voi muuttaa konttiliikenteen toimivuutta vaan joutuu väkisinkin hyväksymään käynnissä olevan tilanteen. On kuitenkin joitain keinoja, joilla sen vaikutusta omaan liiketoimintaan voi pienentää ja omaa toimitusvarmuutta parantaa.

Aloita tekemällä tilaukset hyvissä ajoin. Suunnittele hankinnat hyvin, sillä esimerkiksi tietotekniikan komponenteissa on lisäksi hurja raaka-ainepula, jonka vuoksi toimitusajat ovat jo tehtaalta lähdettäessä pitkiä. Mieti myös vaihtoehtoisia reittejä tarvittaville kuljetuksille ja tee varasuunnitelma esimerkiksi löytämällä eurooppalaisia toimittajia, joita hyödyntää mikäli aasialaiset tavarat eivät ehdi pilalle.

Joulu ei ole vielä pilalla, vaikka joidenkin tuotteiden, kuten esimerkiksi pyörien ja kustomoitujen tietokoneiden tilaamisen aika onkin jo mennyt. Varmista kuitenkin ensi vuoden liiketoiminnan jatkuvuus, pidä huoli riittävästä toimittajavalikoimasta ja varmista hankinnat ennakkoon. Jos tarvitset apua hankintojen toiminnan varmistamisesta, pystymme Polarpandalla tarjoamaan tähän apua. Ota yhteyttä!