Akullisten tuotteiden, kuten sähköpyörien toimituksissa on esiintynyt viime aikoina vaikeuksia ja viiveitä. Uudet toimitusrajoitukset ovat tehneet maahantuonnista vaikeaa, sillä akkuja ei hyväksytä enää normaaliin merirahtiin. Tämä on aiheuttanut ongelmia logistiikassa, sillä akulliset tuotteet pitää lähettää vaarallisena rahtina, mikä lisää kustannuksia.

Tunnista erilaiset akut!

Akkujen kuljetuksiin liittyy aina riskejä, sillä akkutyypistä riippuen muun muassa akkunesteen vuodon ja akun räjähdyksen vaara on olemassa. Ei voida kuitenkaan sanoa, että kaikki akulliset laitteet olisivat vaarallisia ta,i että kaikki akut tulee toimittaa vaarallisena rahtina.

Tärkeää akkujen kuljetuksessa on kunnollinen pakkaaminen ja riittävät pakkausmerkinnät. Tällöin kuljetusyhtiölle ei jää epäselväksi mitä paketissa on ja paketti pääsee kulkemaan mahdollisimman turvallisesti, vapaasti ja nopeasti lähettäjältä saajalle. Erilaisiin akkuihin liittyykin erilaisia toimitusrajoituksia. Akun tunnistaminen onkin ensimmäinen hoidettava asia.

Iso osa akuista on litiumakkuja. Litiumakut jaetaan kahteen kategoriaan, jotka ovat litiumioniakut ja litiummetalliakut. Molemmat tyypit ovat vaarallisia kuljettaessa, joten niitä maahantuodessa tulee huomioida erilaiset vaatimukset, rajoitukset ja erityiskuljetuksista johtuvat lisäkulut, jotka heijastuvat tuotteen katteeseen. Tavalliset paristot eivät ole vaarallisia, vaan niitä voi kuljettaa vapaammin.

Litiumakkujen kuljetuksessa tulee huomioida se, että niitä ei saa kuljettaa matkustajalentokoneessa vaan ainoastaan dedikoiduissa rahtikoneissa hyvin pakattuna ja merkittynä. Kuljetukseen liittyy muun muassa määrällisiä rajoituksia. Rajoituksiin vaikuttaa esimerkiksi se, onko akku tuotteen sisällä vai erikseen pakattuna. Merirahdin rajoitukset ovat löyhempiä, mutta kuten mainittu, säädöksiä on alettu kiristämään ja osa kuljetusyhtiöistä vaatii tuotteiden kuljetusta vaarallisena rahtina.

Uudet toimitusrajoitukset vaikeuttavat logistiikkaa

Vuonna 2021 Kiinan tuonti ja logistiikka on melko takkuavaa monista syistä johtuen. Näin ollen merirahdin kuljetusyhtiöiden muutokset akkujen toimituksiin liittyen ovatkin tulleet meille usealle yllätyksinä ja ilmitullen vasta toimitusten ongelmina. Tämän hetken tilanne kuitenkin on se, että jotkin kuljetusyhtiöt eivät ota enää normaaleihin merikontteihin akullisia tuotteita, vaan ne täytyy laittaa lähetykseen mikä on dedikoitunut vaarallisen rahdin kuljettamiseen. Koska konttien saatavuus on muutenkin heikkoa ja normaalin kontin varaaminen pitää tällä hetkellä tehdä hyvissä ajoin (noin 2 vk etukäteen normaalille rahdille ja vaaralliselle kuljetukselle noin 4 vk etukäteen) myöhästyvät akullisten laitteiden kuljetukset merkittävästi.

Uudet säännöt eivät välttämättä liity siihen, että akkujen kuljetus olisi yhtään vaarallisempaa kuin ennen, mutta turvallisuuden vuoksi sääntöjä kiristetään. Maailmalla on nähty useampia lento-onnettomuuksia, jotka ovat johtuneet akkujen kuljetuksesta lennolla ja näin ollen todellinen riski on olemassa.

Yrittäjän kannalta merirahdin vaikeutuminen on huono asia, sillä toimitusajat venyvät ja hinta nousee, koska vaarallisesta rahdista tulee maksaa enemmän. Vaihtoehtoisia kuljetusmuotoja voi toki kartoittaa, tai rahtia kuljettaa vain niillä yhtiöillä, jotka yhä hyväksyvät akut, mutta koska kehityksen suunta on selvä, kannattaa miettiä myös muita vaihtoehtoja.

Jos yhä haluat tuoda akut sähköpyöriin juuri vaikka Kiinasta, voit tehdä esimerkiksi niin, että tilaat akut eri kanavaa myöten kuin varsinaiset pyörät. Tällöin pyörät menevät vanhaa kanavaa kautta normaalina rahtina ja akut vaarallisena rahtina. Tällöin maksat lisää vain akkujen osuudesta. Kilpailuta huolitsijat ja agentit ja kysy tarjouksia useammasta paikasta niin saat parhaan diilin!

Muista aina pakata ja merkitä akut oikein ja hankkia tarvittavat todistukset. Tutustu valitsemasi kuljetusmuodon vaatimuksiin ja noudata paino- ja kuljetusrajoituksia! Mikäli tarvitset apua akkujen maahantuonnin järjestämisessä tai et jaksa säätää useamman vaarallisen rahdin tarjouksen pyytämisessä, ota yhteyttä! Järjestämme asiat sinun puolestasi vuosien kokemuksella!