Hankinta ulkomailta ja ulkomaankauppa ylipäänsä ovat helpottuneet parin edellisen vuosikymmenen kuluessa huomattavasti. Kommunikaatio netin kautta on helpompaa ja lentoliput halpoja. Vuodet 2020 ja 2021 ovat kuitenkin osoittaneet, että riskejä on ja toisinaan ne konkretisoituvat sekoittaen hankintaprosessit huolella. Koronapandemia, konttikriisi ja Suezin kanavan episodi ovat hyviä esimerkkejä tästä.

Lue siis tämä postaus ja nappaa talteen hankintatoimiston 5 vinkkiä ulkomaan hankintoihin!

Vinkki 1: Ennakoi

Ennakointi on ulkomaankaupan ydin, sillä yrittäjän tulee hyväksyä, että kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Hyvällä ennakoinnilla ongelmatilanteet saa kuitenkin ennaltaehkäistyä niin, että vahinko jää mahdollisimman pieneksi. Esimerkiksi toimitusaikojen suhteen kannattaa aina odottaa pahinta ja varautua siihen.

Viiveet toimituksissa ovat hyvin yleisiä ja niihin kannattaa varautua. Toimitusvaikeuksia aiheuttavat muun muassa raaka-ainepula, konttipula, kuljetussumat ja viiveet toimituksissa ylipäätänsä. Vuonna 2021 kaikki nämä ovat todellisuutta ja vaikuttavat hankintaprosesseihin.

Ongelmat kannattaakin ennakoida ja riskit mitigoida esimerkiksi tilaamalla komponentit mahdollisimman aikaisin ja mahdollisuuksien mukaan pitämällä pientä omaa varastoa. Lisäksi asiakkaille kannattaa luvata mieluummin pessimistisiä kuin optimistisia toimitusaikoja, jotta asiakas ei pety. Aina kannattaa olla myös jokin suunnitelma B. Esimerkiksi vaihtoehtoinen tavarantoimittaja, jolta tärkeät tuotteet saa kun niitä tarvitaan.

Vinkki 2: Suunnittele logistiikka hyvin

Logistiikka on ehkäpä suurin yksittäinen hankinnan osa-alue, joka on kärsinyt vuosien 2020 ja 2021 kehityksestä. Logistiikka on vaikeutunut ja hinnat ovat nousseet moninkertaisiksi. Toiveena oli, että koronapandemian aiheuttama taantuma olisi lyhytkestoinen, mutta hintojen kasvu näyttää jatkuvan vielä vuoden 2022 puolelle.

Aiemmin kontin sai Kiinasta noin kuudessa viikossa, mutta nyt toimitusajat ovat noin 8-9 vk. Kiinan päässä on sumaa merirahdeissa ja konttikriisi ainoastaan pahentaa tilannetta. Valmiit tuotteet eivät pääse edes lähtemään satamasta. Lisäksi Euroopan päässä on junarahtien viivettä, joka hidastaa logistiikkaprosessia entisestään.

Toimitusajoissa kannattakin varautua pahimpaan, sillä kulut ja toimitusajat ovat molemmat taivaissa yhtä aikaa. Lisäksi peruutuksia, viiveitä ja hinnanmuutoksia voi tulla viimeisellä hetkellä ja näin toimitusten suunnittelu vaikeutuu kautta rantain.

Vinkki 3: Panosta laadunvalvontaan

Laadunvalvonta on avain kaikessa tuotannossa, mutta sen merkitys ainoastaan korostuu silloin kun tavaraa tuodaan Kiinasta kotimaan markkinoille. Maahan tuotavien tuotteiden tulee vastata suomalaisten ja eurooppalaisten standardien vaatimuksiin, mutta lisäksi niiden tulee olla tilatun kaltaisia.

Panosta siis laadunvalvontaan jo aikaisessa vaiheessa suorittamalla tehdasauditointi tai lähettämällä edustajasi paikalle. On paljon helpompaa testata annettuja tuotenäytteitä ja tutustua tuotteisiin ennen kuin niitä on rekallinen kotimaassa. Nykyisillä rahtihinnoilla palauttaminen ei ole millään tavalla kannattavaa ja näin laadunvalvonnan merkitys vain kasvaa entisestään.

Vinkki 4: Varaudu toimitusvaikeuksiin

Raaka-ainepulasta kumpuavat toimitusvaikeudet ovat jo todellisuutta. Raaka-ainepulaa on esimerkiksi elektroniikkatuotteissa käytettävistä metalleista, joiden kysyntä on noussut paljon nopeammin kuin tarjonta. Lisäksi rakennusbuumi on aiheuttanut pulaa rakentamisen raaka-aineista, kuten puusta, teräksestä ja betonista. Ilmastotavoitteet ja poliittiset päätökset vaikuttavat osaltaan siihen, ettei raaka-ainetuotannon volyymeja voida nostaa riittävän nopeasti riittävän suuriksi.

Raaka-ainepula aiheuttaa sen, että tehtaat eivät voi tuottaa riittävästi esimerkiksi elektroniikkaa tai komponentteja, sillä raaka-aineita ei yksinkertaisesti ole. Toimitukset viivästyvät ja tähän onkin hyvä varautua jo ennakkoon.

Vinkki 5: Varaudu hintojen nousuun

Raaka-ainepula aiheuttaa myös tuotteiden hintojen nousua ympäri maailman. Mitä vähemmän raaka-aineita on saatavilla, sitä suurempaa on kysyntä ja sitä enemmän niistä ollaan valmiita myös maksamaan. Saatavilla olevien raaka-aineiden hinnat ovatkin nousseet jo pidemmän aikaa ja hinnannousua, sekä viiveitä toimituksissa ennustetaan vielä pitkälle tulevaisuuteen. Varaudu hintojen nousuun nostamalla myyntihintoja, sillä muuten hinnannousu rokottaa myyntisi katteita nyt ja vielä pitkään tulevaisuudessa.


Etkö viitsisi perehtyä jatkuvasti muuttuvaan Kiinan tilanteeseen? Eikö toimitusaikojen arviointi, kuljetusten suunnittelu ja kommunikaatio tehtaan kanssa huvita? Ota yhteyttä ja otamme Polarpandalla hankinnan hoitaaksemme sinun puolestasi!