Kiina on valtava maa, joka eroaa kulttuurinsa puolesta monilla tavoin Euroopan maista. Tämä näkyy myös kansallisina juhlina ja arkipyhinä, jotka sekoittavat hankintojaan tekevän yrittäjän pakkaa melkoisesti. Kiinalainen yhteiskunta ei yritäkään pitää yllä totuttua tehokkuutta vaikkapa silloin kun käsillä on kiinalainen uusivuosi ja siihen liittyvät juhlallisuudet. Kansallisiin lomiin kannattaakin varautua jo etukäteen pidentämällä arvioituja toimitusaikoja ja ennakoimalla ruuhkaa toimituksissa sitten, kun tuotanto alkaa jälleen toimia täydellä kapasiteetilla.

Ennakoi siis Kiinan kansalliset lomat ja niiden vaikutus lisäämällä nämä kansalliset lomat kalenteriisi jo hyvissä ajoin!

Manner-Kiinan kansalliset lomat

Puhuessa kiinalaisista lomapäivistä ja arkipyhistä, tulee huomata, että Hongkong, Macao ja Taiwan noudattavat omaa kalenteriaan, joka eroaa Manner-Kiinan kalenterista. Tässä artikkelissa esittelemme Manner-Kiinan lomat, sillä suurin osa tuotannosta toteutetaan juuri sillä alueella. Mikäli teet kauppaa Hongkongin, Macaon tai Taiwanin kanssa, tutustu myös niiden arkipyhiin hyvissä ajoin.

Manner-Kiinassa on seitsemän virallista vapaata, joita vietetään perinteisen kiinalaisen kuukalenterin mukaan ja näin ollen niiden paikka vaihtelee eri vuosina. Toisinaan lomia lisätään kalenteriin kesken vuotta ja myös vapaiden yhdistely tai lainaaminen vaikkapa viikonloppuvapaista on täysin mahdollista. Kiinalainen lomakalenteri muuttuukin joka vuosi!

Kansalliset lomat 2021

• Uudenvuodenpäivä 1.1-3.1

• Kiinalainen uusivuosi 11.2-17.2

• Qingming-juhla 3.4-5.4

• Vappu 1.5-5.5

• Lohikäärmeveneiden juhla 12.6-14.6

• Keskisyksynjuhla 19.9-21.9

• Kultainen viikko 1.10-7.10

Vuoden alun kiinalainen uusivuosi on se aika, joka sekoittaa hankinnat ja toimitukset eniten, sillä ihmiset matkustavat paljon kyseisenä loma-aikana ja juhlallisuuksien venyminen hidastaa tuotantoa. Qingming-juhlaa vietetään kuolleiden kunnioittamiseksi ja lohikäärmeveneiden juhlassa muistellaan ja kunnioitetaan rehellisyyttä.

Qingming, lohikäärmeveneet ja vappu eivät vaikuta hankintoihin kovin suuresti, mutta syksyn kultainen viikko pysäyttää tehtaat noin viikoksi. Etenkin keskisyksynjuhlan osuminen kansallispäivän lähelle tietää viivästyksiä toimituksissa. Kiinalaiset suuntaavat maaseudulle ja koteihinsa usein jo ennen loman alkamista ja palaavat vasta arjen koittaessa. Kun huomioit asian myös tiedottamalla asiakkaillesi toimitusaikojen venymisestä, säästyt mielipahalta kotimaan päässä!