Verkkokaupan ALV-uudistus on noussut valtakunnallisiin uutisiin ja herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa, sillä kaikki ei ole mennyt aivan sujuvasti. Uudistuksen taustalla on parantaa kotimaisten yritysten mahdollisuuksia omalla markkinalla ja toisaalta kerätä verotuloja kasvavasta ulkomaankaupasta.

Kuluttajan kannalta muutos on ikävä, sillä se tietää lisäkuluja ja tuottaa vaivaa. Suomalaisen kauppiaan kannalta siinä on puolensa, sillä toisaalta asiakaskunta saattaa haluta ostaa kotimaasta ulkomaan sijaan, mutta toisaalta uudistus myös hidastaa yrityksen omien pakettien saamista. Tämä johtuu siitä, että kokonaisuutena maahantuonnin prosessit pitenevät, joten ruuhkaa on odotettavissa.

Miten ALV-uudistus vaikuttaa maahantuontiin muutoin?

Mitä arvonlisäverovapauden poistuminen käytännössä tarkoittaa?

Kansainvälisessä kuluttajakaupassa on ollut voimassa käytäntö, että ainoastaan yli 22 euron arvoisista ostoksista tulee maksaa arvonlisävero. 1.7.2021 alkaen tuli muutos, että kaikki paketit tulee tullata ja niistä tulee maksaa ALV. Toisin sanoen jokainen pienikin EU:n ulkopuolelta tuleva paketti pysäytetään tullissa ja siitä tulee maksaa vero mikäli veroa ei ole jo etukäteen hoidettu.

Kuluttajalle tämä tarkoittaa sitä, että Kiinan kaupoista suoraan ostaminen vaikeutuu, eikä ole enää niin houkutteleva vaihtoehto. 24% ALV, joka Suomessa tulee ostoksista kantaa, nostaa tuotteiden hintoja ja tullausprosessi hidastaa ja hankaloittaa ostamista.

Käytännössä yrityksille tarjotaan mahdollisuutta liittyä yhteiseurooppalaiseen järjestelmään, joka mahdollistaa veron maksun jo ostoksen teon yhteydessä. Näin kuluttajan ei tarvitse käyttää aikaa ja rahaa erikseen tullaukseen ja sen käsittelymaksuihin. Mikäli tullausta ei ole etukäteen tehty, tekee asiakas sen Suomessa joko etukäteen OmaPostin kautta tai paketin saapuessa suoraan Tullin järjestelmän kautta. OmaPostin palvelun hinta on 0,9 euroa ja Tullin palvelusta veloitetaan 2,9 euroa. Lisäksi maksettavaksi jää luonnollisesti myös veron osuus.

Mitä vaikutuksia muutoksella on?

Käytännössähän ALV-muutos tarkoittaa sitä, että asiakkaan tulee olla entistä tietoisempi mahdollisuuksistaan ja velvollisuuksistaan jo ennen ostopäätöstä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että yhä suurempi osa paketeista palautetaan lähettäjälle, sillä niitä ei tullata. Muussakin tapauksessa tullin kapasiteetti ei vain riitä ja tavarat saattavat seisoa tullissa pitkänkin aikaa. Ja tämä kaikki tietää pitkittyneitä käsittelyaikoja, ruuhkia tullissa ja etenkin sesonkiaikana hitautta toimituksissa.

Vaikka muutos koskeekin vain kuluttajakauppaa, tarkoittaa se myös sitä, että yritysten tilaamat paketit seisovat samassa tullijonossa ja näin komponenttien, tuotteiden tai vaikkapa oman varastontäydennyksen saapuminen voi kestää luvattoman pitkään. Kyseessä onkin jälleen yksi uusi syy, joka hankaloittaa maahantuojan elämää. Tähän mennessähän jo muun muassa koronapandemia, konttikriisi ja muun muassa Suezin kanavan tapaus ovat kaikki tuoneet oman osansa kuljetuslogistiikan ongelmiin.

Toisaalta muutos tarkoittaa sitä, että Suomesta ja suomalaisesta varastosta ostaminen muuttuu jälleen hieman houkuttelevammaksi. Suomessa jo olevien tuotteiden hinta ja toisaalta saatavuus on niin paljon parempi, että kotimaisuus nostanee päätään. Drop-shipping –periaatteella toimivien, suomalaiseksi naamioituneiden yritysten tulee kuitenkin olla varuillaan, sillä mikäli paketti jää kuluttajan tullattavaksi, on negatiivinen palaute taattu.

Polarpanda hoitaa mielellään myös tuotannon toteuttamisen kannalta tärkeää tilausliikennettä. Esimerkiksi näytetuotteiden tilaaminen, toimitusten koordinointi, tullaaminen ja toimitus yrityksen osoitteeseen ovat osana tavallista hankintaprojektia ja näin Polarpandan ominta osaamisaluetta. Ulkoistamalla säästät aikaa ja vaivaa ja fiksusti hoidettu, ulkoistettu hankintaprojekti saattaa kannattaa myös taloudellisesti, sillä vältät maahantuonnin pahimmat sudenkuopat. Ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä, kuinka voisimme auttaa!