Alibaba on monelle suomalaiselle yrittäjälle tuttu alusta, jolle päädytään usein silloin, kun ilmenee tarve hankkia jotain Kiinasta. Alibabasta puhutaan paljon negatiivisessa mielessä, mutta parhaimmillaan kyseessä on helppo keino tehdä suuriakin kansainvälisiä hankintoja helposti ja nopeasti.

Mutta voiko Alibabaan luottaa? Milloin ja miten Alibabasta voi shoppailla turvallisesti ja millaisia vaaranpaikkoja ja ongelmakohtia ostamiseen liittyy? Lue tämä postaus ja opit turvallisen hankinnan salat!

Mikä Alibaba on?

Alibaba on Suomessa melko tunnettu, mutta lähdetään kuitenkin liikkeelle siitä, mikä se on ja miten se toimii. Vain ymmärtämällä sen toimintaperiaatteen voimme ymmärtää sen riskit ja niiden mitigointiin vaadittavat toimenpiteet.

Alibaba on New Yorkin pörssiin listautunut verkkokauppakonserni, jonka perustaja on kiinalainen yritysjohtaja Jack Ma. Alibaba on perustettu vuonna 1999 ja suursijoittajien, kuten Yahoon ja Goldman Sachsin avulla se saavutti nykyisen asemansa suuryrityksenä.

Alibaba on Ebayn tai Amazonin kaltainen alusta, jolla verkkokaupat voivat myydä omia tuotteitaan. Alibaba on konserni, johon kuuluu muun muassa kuluttajille suunnattu verkkokauppa-alusta AliExpress ja yrityskaupan mahdollistava Alibaba. Kiinalaisten verkkokauppojen lisäksi myös kansainväliset yritykset ympäri maailmaa myyvät tavaroitaan Alibaban tytäryhtiöissä.

Alibaba ei siis ole yksittäinen kauppa vaan miljoonien pienien kauppojen kauppapaikka tai suuri tori. Näin ollen sieltä voi ostaa käytännössä katsoen mitä tahansa ja näin ollen sieltä voi myös saada mitä tahansa, myös vääriä, virheellisiä tai vaarallisia tuotteita.

Alibabaan liittyy paljon vaaranpaikkoja

Alibaba on lähtökohtaisesti ajateltuna hyvä keino tehdä suurempiakin hankintoja, sillä käytännössähän tuotteet näkee netin katalogista ja suuremmankin erän voi tilata pienellä vaivalla. Käytännössä riskejä on kuitenkin enemmänkin, sillä miljoonapäisestä kauppavalikoimasta tulee valita sellainen toimittaja, joka toimii avoimesti ja rehellisesti tarjoten samalla kilpailukykyisen hinnan ja pitävät toimitusajat. Ja toki vaatimukset täyttäviä tuotteita.

Nettikauppaan ja toki muuhunkin kauppaan liittyy aina huijausmahdollisuus. Netin anonyymit portaalit tekevät tästä erityisen helppoa ja näin ollen huijareita on myös Alibabassa. Tuote ei välttämättä vastaa kuvausta tai kauppias saattaa esimerkiksi valehdella suoraan.

Alibaban kautta on vaikeaa tilata tuotenäytteitä etukäteen. Lisäksi tilaaminen ja rahtaaminen on aina muutenkin hidasta, joten kovin nopeasti tuotteita ei Kiinasta saa. Tämä lisää riskiä siitä, että mikäli tuote on väärä tai tuotenäyte ei ole Golden sample, saattaa taloudellinen menetys olla entistäkin kovempi.

Suurempiin eriin liittyvät myös kuljetusongelmat, jotka eivät ole helpottaneet koronapandemian aikana vaan päinvastoin! Lue lisää rahtauksesta esimerkiksi täältä!

Tuotesertifikaattien olemassaolo ja niiden aitouden varmistaminen, kuten myös tuotteiden tarkastaminen ja tuotannon valvominen olisi aina helpompaa tehdä paikan päällä. Onkin olemassa riski, että tuotteiden sertifikaatti ei ole aito ja tuotteet eivät ole esimerkiksi Suomen säännösten mukaisia tai ne ovat jopa vaarallisia.

Lisäksi tuotteen speksien paikkaansapitävyys ja ajantasaisuus, harhaan johtaminen ja kommunikaatio-ongelmat ovat nettikaupassa Kiinan tehtaan ja jälleenmyyjän kanssa klassinenongelma. Tehdastarkistukset ja jopa ihan puhtaat hintaneuvottelut kärsivät siitä, että kauppiaan edustaja ei pääse tapaamaan toimittajaa ja vierailemaan tehtaalla. Myös kielimuuri saattaa vaikeuttaa Alibabasta hankintaa, vaikka englannin kielen taso toki paranee Kiinassakin vuosi vuodelta.

Kuinka välttää Alibaban vaarat?

Suurempiin eriin liittyvät myös kuljetusongelmat, jotka eivät ole helpottaneet koronapandemian aikana vaan päinvastoin! Lue lisää rahtauksesta esimerkiksi täältä!

Tuotesertifikaattien olemassaolo ja niiden aitouden varmistaminen, kuten myös tuotteiden tarkastaminen ja tuotannon valvominen olisi aina helpompaa tehdä paikan päällä. Onkin olemassa riski, että tuotteiden sertifikaatti ei ole aito ja tuotteet eivät ole esimerkiksi Suomen säännösten mukaisia tai ne ovat jopa vaarallisia.

Lisäksi tuotteen speksien paikkaansapitävyys ja ajantasaisuus, harhaan johtaminen ja kommunikaatio-ongelmat ovat nettikaupassa Kiinan tehtaan ja jälleenmyyjän kanssa klassinenongelma. Tehdastarkistukset ja jopa ihan puhtaat hintaneuvottelut kärsivät siitä, että kauppiaan edustaja ei pääse tapaamaan toimittajaa ja vierailemaan tehtaalla. Myös kielimuuri saattaa vaikeuttaa Alibabasta hankintaa, vaikka englannin kielen taso toki paranee Kiinassakin vuosi vuodelta.

Kuinka välttää Alibaban vaarat?

Kiinasta hankintaa ei kannata pelästyä tai vältellä edellisen osion pelottelemana. Kiinassa on paljon hyviä ja luotettavia toimittajia ja tehtaita, jotka pitää vain löytää ja joita pitää hieman valvoa ja ohjata tuotannon aikana.

Agentin käyttäminen on yksi helppo tapa ulkoistaa valvonta ja neuvottelut Kiinan osapuolten kanssa. Agentilta voi tilata koko paketin tai vaikkapa apua johonkin tiettyyn hankinnan vaiheeseen tai osa-alueeseen. Esimerkiksi jo olemassa olevaan yhteistyökuvioon voi pyytää ulkopuolista apua hoitamaan tuotteen laadunvalvontaa ja valvomaan valmistajan luotettavuutta. Agentti voi myös järjestää vaikkapa vain rahtauksen paperitöineen.

Polarpandalla on vuosien kokemus Kiinassa toimimisesta ja me toimimme Kiinasta käsin, joten voimme hoitaa paitsi neuvotteluihin, myös käytännön asioihin liittyvät hankinnan vaiheet ammattitaidolla ja pitkällä kokemuksella. Jätä yhteydenottopyyntö tai ota yhteyttä ja jutellaan asiasta!