Kiinan kauppa on ollut vaikeuksissa koronapandemian alusta saakka. Ongelmia on syntynyt useilla maahantuonnin osa-alueilla, eikä tilannetta ole helpottanut yhtään se, että Kiinaan ei ole voinut matkustaa tai matkustaminen on ollut hyvin epävarmaa, kallista ja aikaa vievää. Aiemmasta tilanteesta kerroimme täällä.

Mutta, onko Kiinan tilanne parantunut nyt kun koronapandemia hellittää otettaan kesän ja rokotusten myötä? Lue uusin katsaus Q3:n osalta tästä postauksesta!

Tapahtumat on siirretty onnistuneesti nettiin

Kiinaan matkustamisen on jäätyminen ei tarkoita luonnollisestikaan sitä, etteikö Kiinan liiketoiminnan saralla olisi tapahtunut mitään. Suuria messuja ja tapahtumia on viety läpi sähköisesti ja fyysisten tapaamisten puuttumista on pyritty kompensoimaan virtuaalisilla keinoilla paitsi eurooppalaisten osapuolien, myös kiinalaisten puolelta.

Suuria digitaalisia onnistumisia on ollut muun muassa Canton Fair, joka järjestettiin huhtikuussa jo toista kertaa nettiversiona.

polarpanda_kiina_1

Kyseessä on Kiinan suurin messu, joka keskittyy tuonnin ja viennin asioihin. Messua on järjestetty jo kuusi vuosikymmentä ja tarkoituksena on saattaa yhteen toimittajia ja maahantuojia. Messujen yhteydessä solmitaan uusia kumppanuuksia ja sopimuksia, mutta se on toiminut usein myös tilaisuutena clousata kaupat vanhojen kumppanien kanssa.

Nyt kun messuille ei taaskaan päässyt fyysisesti, noin 26 000 toimittajaa esitteli tuotteitaan sähköisesti messujen nettisivustolla ja noin 8000 toimittajaa järjesti tuote-esittelyitä live-striimissä. Myös chattailu ja puheluiden aikatauluttaminen onnistui messujen ohjelmistoa käyttäen. Ala seuraakin käyttäjäkokemuksia ja asiakaskokemuksen muutoksia, jotta saadaan tietoa siitä, voisiko online-kaupankäynti lisääntyä myös Kiinan kaupassa. Nyt kun nettiyhteydet ovat parantuneet ja Kiinaan saa edullisesti yhteyden, voi olla, että matkustamisen tarve tulee vihdoin vähenemään myös kiinalaisten kanssa toimiessa.

Toistaiseksi matkustamisesta paikan päälle on kuitenkin huimasti hyötyä ja matkustamisen vapautumista odotetaan kuin kuuta nousevaa.

Matkustaminen ei ole täysin estettyä

Kiinaan matkustamisen hyödyllisyyttä ei voi kiistää tilanteissa, joissa tarkoituksena on luoda pidempi kumppanuus jonkin toimittajan kanssa tai maahantuonnin tavoitteena on vaikkapa kokonaan uuden tuotteen teettäminen tai kovabrändäys. Toistaiseksi Kiinaan matkustaminen on kuitenkin erittäin kallista, sillä alle tuhannen euron tai vuorokauden matkustamisen per suunta on yhteyksiä vaikea löytää.

Matkustusrajoitukset ovat olleet Kiinassa melko tiukat, sillä jo melko varhaisessa vaiheessa maassa tehtiin kaupunkien täyssulkuja ja ulkorajat suljettiin. Ulkoministeriö suosittelee yhä tarpeettoman matkustamisen rajoittamista vaikka koronatilanne tuntuukin ainakin hetkellisesti helpottuneen. Kiinassa tilanne on kontrollissa, mutta kuten jo mainitsimme, ulkomaalaisia ei maahan edelleenkään avosylin oteta vastaan.

Maaliskuussa 2021 Kiina löyhensi maahantuloa 23 maan kansalaisille. Nämä maat ovat sellaisia, jotka tarjoavat kansalaisilleen mahdollisuuden ottaa kiinalainen koronarokote, jonka sanottiinkin olevan maahantulon vaatimuksena. Suomi ei näiden maiden joukkoon kuulu. Kuitenkin huhtikuussa Kiina vahvisti Yhdysvalloille, että matkustajat, joilla on Pfizer-BioNTech, Moderna tai Johnson&Johnson –rokote pääsevät niin ikään maahan

Tämän artikkelin kirjoitushetkellä, matkustaminen Kiinaan vaatii PCR- ja antigeeni-testit, jotka on otettu 48 tuntia ennen matkaa. Rokotteet tulee ottaa vähintään 14 päivää ennen matkaa ja viisumia tulee hakea etukäteen. Negatiiviset testitulokset ja rokotustodistus tulee näyttää rajalla. Mikäli paperit eivät ole kunnossa, tulee jäädä 14 tai 21 päivän pakolliseen karanteeniin kotona tai valtion määräämässä paikassa.

Kiinassa on löydetty Intian koronavarianttia kesäkuun alussa ja joitain alueita on eristetty ja asetettu massatestattavaksi. Näin ollen joihinkin maakuntiin saapuminen tai niistä lähteminen voi vaatia erillistä testausta ja rajoituksia voi esiintyä. Tilanne elää nopeasti, joten vaikka nyt matkustaminen vaikuttaisi onnistuvan, voi takapakkia tulla nopeastikin.

Suomen valtion tapaan emme suosittele matkustamista, mikäli se ei ole välttämätöntä. Riski karanteeniin joutumisessa tai maasta poistumisen ongelmista on todellinen, joten matkalla voi sattua monenlaista. Kiina on suuri maa, joka reagoi kuitenkin nopeasti tilanteiden muuttumiseen. Kesäkuun aikana on havaittu koronatapausten kasvua, ja provinssien välistä matkustamista on rajoitettu.

Mikäli teet päätöksen matkustamisesta, varmista vähintäänkin vastaanottavalta osapuolelta, kuten esim. tehtaalta ajantasaiset maansisäiset liikkumisrajoitukset. Me Polarpandalla olemme jo paikan päällä ja voimme näin ollen ottaa hoitaaksemme vaikkapa tehdasvierailut, auditoinnit tai brändäyksen sinun puolestasi . Kysy tarjousta ja ota yhteyttä, mikäli haluat kuulla lisää!