Kiinalainen uusivuosi on kiinalaisten rakastama juhlapyhä. Kansainvälistä tavarakauppaa tekeville yrityksille se on jokavuotinen päänvaiva. Perinteisesti Kiinalaisen uudenvuoden aikaan tehtaat, tavarantoimittajat sekä logistiikkayritykset ovat lomalla 3 – 4 viikkoa. Normaalista poikkeavan vuoden 2020 johdosta moni tehdas suunnittelee pidempää taukoa tuotannossa. Maahantuovan yrityksen kannattaa selvittää hyvissä ajoin viimeistään marraskuussa, millaisia vaikutuksia uudellavuodella on sinun liiketoimintasi kannalta.

Mikä on kiinalainen uusivuosi?

Uuttavuotta vietetään tammikuun 21. ja helmikuun 20. päivän väliin osuvan uuden kuun aikaan. Tarkka ajankohta vaihtelee vuosittain. 2020 alkanut rotan vuosi vaihtuu nyt helmikuussa härän vuodeksi. Uusivuosi on kiinalaisittain vuoden tärkein juhla. Merkitykseltään sitä voi verrata Suomen jouluun tai Yhdysvaltojen kiitospäivään. Uudenvuoden aikaan kiinalaiset perheet ja suvut nauttivat keskenään ruoasta. Uuttavuotta juhlistetaan myös näyttävin ilotulituksin.

Kadut muuttuvat hiljaisiksi kiinalaisen uudenvuoden aikaan.

Normaalisti ”Kultaisen viikon pyhät kestävät viikon ajan. Monet kiinalaiset työntekijät käyttävät lähes kaikki vuosilomansa uudenvuoden yhteydessä ja palaavat kotikaupunkeihinsa ja -kyliinsä, joista he ovat muuttaneet työn tai elämäntilanteen myötä. Suurkaupunkien siirtotyöläisillä on tapana irtisanoutua vuoden kovan työn jälkeen. Pyhien aikaan lähes koko 1.4 miljardin asukkaan maa seisahtuu ja tuntuu jopa aavemaisen hiljaiselta tavalliseen kiireeseen ja hälinään tottuneelle. Hälinääkin tosin on. Maantiet, junat sekä lentokentät täyttyvät matkustavista ihmisistä.

Baidun kartta havainnollisti satoja miljoonia toteutuvia matkuvia reaaliajassa uudenvuoden aikaan.

Miten kiinalainen uusivuosi vaikuttaa tuotantoketjuihin

Kun sadat miljoonat työntekijät pitävät yhtä aikaa useita viikkoja lomaa, tuntuvat vaikutukset maailmanlaajuisesti. Tuotanto seisahtuu, tuotantolinjoja huolletaan, lähteneiden siirtotyöläisten tilalle täytyy kouluttaa uusia ja tehtaat myös poistavat usein vanhoja malleja tuotannosta.

Tuotantokapasiteetilla tarkoitetaan tehtaan resursseja tilausten toteuttamiseksi. Tilauskapasiteetilla tarkoitetaan tehtaan valmiuksia käsitellä uusia tilauksia.

Kiinassa toimiville yrityksille uusivuosi on tuttua, ja tätä edeltävät viikot ovat kiireisiä. Viimeiset tilaukset pitää saada ulos ja matkaan, sillä suuri määrä liikkuvaa tavaraa tarkoittaa myös, että postilaitokset, välivarastot, satamat, rahtiyritykset ja lentokentät ruuhkautuvat sitä pahemmin, mitä lähemmäksi uuttavuotta päästään. Kokematonta kiinan hankkijaa saattaa odottaa painajainen. Huonosti ajoitettu täydennysrytmi voi tarkoittaa sitä, että täydennyksiä ei saada 2 – 3 kuukauteen.

Korona pahentaa kiinalaisen uudenvuoden pullonkauloja entisestään

Vuodelle 2021 on odotettavissa lisäpainetta kiinalaisen uudenvuoden pullonkauloihin. Maailmalla vallitseva pandemia on jättänyt jälkensä monien tehtaiden tilauskirjoihin. On merkkejä siitä, että osa tehtaista saattaa haluta pienentää henkilöstöresurssejaan jo tammikuussa niin, että viimeiset tilaukset ennen uuttavuotta tehdään normaalia vajaammalla miehityksellä. Tämän takia on suositeltavaa, että yritykset varmistavat tuotantonsa tavallista aikaisemmin jo marraskuussa.

Tuotantokapasiteetilla tarkoitetaan tehtaan resursseja tilausten toteuttamiseksi. Tilauskapasiteetilla tarkoitetaan tehtaan valmiuksia käsitellä uusia tilauksia. Koronapandemian johdosta kiinalaisella uudellavuodella voi olla tavallista pidempi vaikutus.

Vuoden 2021 viralliset uudenvuoden lomapäivät ovat 11.2–18.2
Virallinen uudenvuoden päivä on 12.2.2021
Yleensä työntekijät ottavat vuosilomansa ennen uuttavuotta. Iso osa tehtaista on kiinni 1.2–18.2.
Tänä vuonna osa tehtaista suunnittelee vähentävänsä kapasiteettiaan jo tammikuun puolen välin tienoilta. Tuotantoon vaikuttava ajanjakso voi tänä vuonna olla poikkeuksellisesti 15.1- 31.3

7 kohdan kiinalaisen uudenvuoden muistilista yrityksille

Alla seitsemän kohdan muistilista kiinalaisen uudenvuoden varalta yrityksille

  1. Arvioi vuoden ensimmäisen kvartaalin varastonkierto jo marraskuussa.
  2. Tee vuoden ensimmäisen kvartaalin myyntiennustus marraskuussa.
  3. Tee tuotantosuunnitelma ajoissa jo marraskuussa.
  4. Käy tuotantosuunnitelma läpi tavarantoimittajien kanssa jo marraskuussa.
  5. Ota ylös tärkeät päivämäärät (Milloin tuotanto on valmis, milloin tuotanto on määrä tullata ulos kiinasta, milloin tuotteet perillä jne.)
  6. Tähtää siihen, että tuotteet ovat valmiina satamassa tai lähtöterminaalissa kymmenen päivää ennen suunniteltua lähtöpäivää. Varsinkin jos suunniteltu lähtöpäivä osuu lähelle varsinaisia uudenvuoden lomia.
  7. Kiire voi näkyä laadussa. Huolehdi että laadunvalvonta pelaa tehtaalla.

Lisätietoa aiheesta voi kysyä osoitteesta mika.autio@polarpanda.com